Bandcoaching

In Den Haag heb ik een jaar een jazz combo gecoacht waarbij ik ook de leadsheats heb verzorgd en de muzikanten zo goed als mogelijk heb geholpen om de jazz nummers te leren spelen. Uiteindelijk heeft het combo een optreden in Vlaardingen verzorgd. Daarnaast ben ik een aantal jaar geleden gevraagd om Sweet Riot te helpen met arrangeren, instuderen en het (muzikaal) leiden van de band. Sweet Riot begint nu te groeien tot een toffe band voor straatfeesten en andere optredens!

Het helpt om mensen verder te helpen doordat ik ervaring heb met saxofoon, trompet, basgitaar en piano. Daardoor kun je je beter inleven in de specifieke eigenschappen van die instrumenten. De opleiding tot sound engineer heeft me ook veel meer inzichten in drums gebracht en die inzichten deel ik graag tijdens bandcoaching.

Wat doet een Bandcoach eigenlijk?

Dat hangt natuurlijk af van het niveau van de bandleden. Een aantal voorbeelden:

Uitwerken van arrangementen voor de verschillende instrumenten Basgitaar/Piano/Gitaar staan in C, Tenor/Trompet/Sopraansax staan in Bb en de Altsax en Baritonsax staan in Eb.
Adviseren over een geschikte toonsoort voor een zangeres waarbij de partijen ook voor de blazers nog speelbaar blijven.
Vormgeven van een stuk volgens een methode die nader wordt uitgewerkt: Songdesign.
Interactie tussen de muzikanten in een jazzcombo stimuleren.
Adviseren over geschikte nummers die passen bij het niveau van de muzikanten. We kunnen wel Giant Steps willen spelen… het is wellicht effectiever om te starten om een bluesschema lekker te laten grooven waarbij de solo’s tof klinken dan solo’s die door het uptempo “achter de feiten aanlopen”